Dermatolog i ortopeda
Just another WordPress site

Multistate Outer of Listeriosis związany z kantalupą AD 5

Posted in Uncategorized  by admin
September 7th, 2018

Zużycie określonej żywności wśród pacjentów z listeriozą związaną z epidemią w porównaniu z pacjentami z niespokojną listeriozą uprzednio zgłoszoną do inicjatywy Listeria. Pacjenci z chorobą związaną z epidemią, z którymi przeprowadzono wywiad na początku śledztwa, często zgłaszali, że spożywali kantalupę, lody, szynkę w stylu delikatesowym i arbuz w ciągu miesiąca poprzedzającego chorobę. Aby ocenić znaczenie tych ekspozycji na żywność, 9 września przeprowadzono porównanie przypadków w 11 przypadkach związanych z epidemią i przypadkami sporadycznej listeriozy uprzednio zgłoszonymi do Inicjatywy Listeria (Tabela 2). Pacjenci z chorobą związaną z epidemią znacznie częściej spożyli melon kantalupa niż pacjenci w wieku 60 lat lub starsi ze sporadyczną listeriozą (iloraz szans, 8,5, 95% przedział ufności, 1,3 do .). Późniejsze porównania wykorzystujące dane z wywiadu zebrane w późniejszym dochodzeniu dodatkowo potwierdziły powiązanie między chorobą związaną z epidemią a konsumpcją kantalup; skojarzenia z konsumpcją szynki i arbuza nie były znaczące. Ponieważ pacjenci zgłaszali, że spożywali różne rodzaje i marki lodów, zostało uznane za mało prawdopodobne źródło wybuchu choroby i nie przeprowadzono porównania spożycia lodów. Spośród pacjentów z chorobą związaną z epidemią, dla których dostępne były dane, 93% (134 z 144) zgłosiło spożycie kantalupa w ciągu miesiąca przed wystąpieniem choroby; spożycie lodów, szynka i arbuz odnotowano u 64% (73 z 114 pacjentów), 46% (58 z 127) i 68% (86 z 126), odpowiednio. Spośród 118 pacjentów, którzy opisali zakupy melonów, 113 (96%) zgłosiło zakup kantalupa głównie z głównych sieci sklepów spożywczych; 86 z tych pacjentów (76%) kupiło całe, nie pocięte kantalupa. Spośród 20 pacjentów, którzy przypomnieli sobie markę kantalupa, 16 (80%) zgłosiło spożywanie regionalnych odmian kantalupa uprawianych wyłącznie w Kolorado, zwanych dalej kantalupem regionu A. Większość pacjentów zgłosiło wielokrotne ekspozycje na kantalupę lub nie pamiętało rzeczywistych dat spożycia kantalupa, co wykluczało obliczanie okresów inkubacji.
Spośród 123 pacjentów, u których dostępne były informacje o podstawowych schorzeniach, najczęstszym stanem było nadciśnienie, następnie choroba serca, rak, cukrzyca i choroba nerek; 108 pacjentów (88%) miało jeden lub więcej stanów potencjalnie immunosupresyjnych lub otrzymywało leczenie immunosupresyjne (Tabela S1 w Dodatku Aneks, dostępna z pełnym tekstem tego artykułu na).
Badania śladowe i środowiskowe
Dochodzenie w celu określenia pochodzenia kupków kupowanych przez pacjentów z Kolorado było utrudnione przez znaczną liczbę sklepów, w których pacjenci dokonywali zakupów, liczne i czasami niepewne terminy zakupu oraz częsty brak wiedzy na temat marki kupionego kantalupa
[więcej w: co decyduje o stopniu zagrożenia życia poparzonego, kliniki stomatologiczne w warszawie, badanie kwas moczowy cena ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: badanie kwas moczowy cena co decyduje o stopniu zagrożenia życia poparzonego kliniki stomatologiczne w warszawie