Dermatolog i ortopeda
Just another WordPress site

Multistate Outer of Listeriosis związany z kantalupą

Posted in Uncategorized  by admin
August 5th, 2018

Chociaż nowe kombinacje patogen-nośnik są coraz częściej identyfikowane w ogniskach choroby związanych z produkcją, świeże produkty są rzadko rozpoznawanym podłożem do listeriozy. Zbadaliśmy ogólnokrajową epidemię listeriozy, która miała miejsce w Stanach Zjednoczonych w 2011 roku. Metody
Zdefiniowaliśmy przypadek epidemii jako zakażenie potwierdzone laboratoryjnie z jednym z pięciu powiązanych z epidemią podtypów Listeria monocytogenes izolowanych w okresie od sierpnia do 31 października 2011 r. Przeprowadzono wieloetapowe badania epidemiologiczne, śledzenie i badania środowiskowe, a przypadki związane z epidemią porównano ze sporadycznymi przypadkami zgłoszonymi wcześniej do Listeria Initiative, wzmocnionego systemu nadzoru, który rutynowo gromadzi szczegółowe informacje na temat amerykańskich przypadków listeriozy.
Wyniki
Zidentyfikowaliśmy 147 przypadków związanych z epidemią w 28 stanach. Większość pacjentów (127 z 147, 86%) miała 60 lat lub więcej. Zgłoszono siedem infekcji u kobiet w ciąży i noworodków oraz jedno powiązane poronienie. Spośród 145 pacjentów, dla których dostępna była informacja o hospitalizacji, 143 (99%) było hospitalizowanych. Trzydziestu trzech ze 147 pacjentów (22%) zmarło. Pacjenci z chorobą związaną z epidemią znacznie częściej spożyli kantalupę niż pacjenci w wieku 60 lat lub starsi z chorobą sporadyczną (iloraz szans, 8,5, 95% przedział ufności, 1,3 do .). Próbki kantalupa i środowiskowe zebrane podczas badania dały izolaty pasujące do wszystkich pięciu podtypów związanych z epidemią, potwierdzając, że źródłem kumulacji był cały kantalup wytwarzany przez jedną farmę Colorado. Warunki niesanitarne zidentyfikowane w zakładzie przetwórczym prowadzonym przez gospodarstwo prawdopodobnie spowodowały skażenie chantalup z L. monocytogenes.
Wnioski
Surowce, w tym kantalupa, mogą służyć jako pojazd do listeriozy. Wybuch ten podkreśla znaczenie zapobiegania zanieczyszczeniu produktów w środowisku rolniczym i przetwórczym.
Wprowadzenie
Listeria monocytogenes to rzadka przyczyna bakteryjnych chorób przenoszonych drogą pokarmową, ale najczęstsza przyczyna śmiertelnych infekcji przenoszonych drogą pokarmową w Stanach Zjednoczonych, z ogólnym wskaźnikiem śmiertelności wynoszącym 17% wśród pacjentów z potwierdzonymi laboratoryjnie zakażeniami.1-3 Starsze osoby dorosłe, osoby z obniżoną odpornością, w ciąży kobiety i noworodki mają zwiększone ryzyko inwazyjnej listeriozy, charakteryzującej się bakteriemią, zapaleniem opon mózgowych, utratą płodu i śmiercią. 4,5 Średnio, dwa lub trzy ogniska listeriozy są zgłaszane do Ośrodków Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) rocznie ; zgłaszane ogniska są często kojarzone z niepasteryzowanymi produktami mleczarskimi lub przetworzonymi, gotowymi do spożycia mięsem.6 Chociaż świeże produkty są niezbyt częstą przyczyną wybuchów epidemii listeriozy, odnotowano kilka takich ognisk, w tym wieloogniskowy wybuch choroby związany z kiełkami w 2008 r., który spowodował 20 choroby w siedmiu stanach.7 L
[podobne: bioptron tabela naświetlań, usg brzucha kraków, przegladarka skierowan na leczenie uzdrowiskowe ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: bioptron tabela naświetlań przegladarka skierowan na leczenie uzdrowiskowe usg brzucha kraków