Dermatolog i ortopeda
Just another WordPress site

Poziomy glukozy i ryzyko otępienia AD 4

Posted in Uncategorized  by admin
April 18th, 2018

Ciśnienie krwi, mierzone podczas siedzenia uczestnika, określono jako średnią z dwóch pomiarów na lewym ramieniu, z 5-minutowym okresem odpoczynku między pomiarami. Migotanie przedsionków zostało określone za pomocą kodów 427.3, 427.31 i 4227.32 z Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób, 9 wersja, zgodnie z procedurami w Grupie Health. Leczenie nadciśnienia tętniczego ustalono na podstawie danych aptek Grupy Health (Tabela Analiza statystyczna
Zastosowaliśmy stratyfikowane modele regresji Coxa z empirycznymi błędami standardowymi w celu zbadania zależności między poziomem glukozy a występowaniem demencji. Jako oś czasu używano wieku. Stratyfikacja opierała się na statusie w odniesieniu do cukrzycy i chorób naczyń mózgowych, co pozwoliło na różne podstawowe funkcje zagrożenia w tych warstwach w oszacowaniu parametrów modelu. Kontrolowaliśmy wiek, biorąc udział w badaniu, kohortę badaną, płeć, poziom wykształcenia, poziom wysiłku, ciśnienie krwi i stan w odniesieniu do choroby wieńcowej, migotania przedsionków, palenia tytoniu i leczenia nadciśnienia tętniczego.
Poziomy glukozy zostały włączone do modeli za pomocą naturalnych sześciennych splajnów14 (patrz sekcja Metody S8 w dodatkowym dodatku ), aby umożliwić nieliniowy związek między glikemią a ryzykiem otępienia mierzonym logarytmicznym ryzykiem. Oddzielne splajny były stosowane zgodnie ze stanem cukrzycy. Istotność statystyczną (na poziomie 0,05) związku między glikemią a ryzykiem otępienia oszacowano za pomocą dwustronnych testów Walda złożonych hipotez, że wszystkie parametry modelu związane z splajnami były równe 0 (testy omnibus; = 0,05). Oceniliśmy proporcjonalne zagrożenia efektów zmiennych towarzyszących, testując interakcje z czasem (log) i wykreślając reszty Schoenfelda15. Wszystkie analizy statystyczne przeprowadzono przy użyciu oprogramowania SAS, wersja 9.2 (SAS Institute) i R, wersja 2.15.1 ( R Foundation for Statistical Computing).
Przeprowadziliśmy kilka analiz wrażliwości, testując interakcje z poziomami glukozy w zależności od płci i wieku przy wprowadzaniu do badania, badając dane kliniczne od uczestników, których dane miały szczególny wpływ na wyniki modelu, kurczące się lub wydłużające okno do obliczania średniego poziomu glukozy (2 lub 8 lat, a nie 5 lat), dostosowując do obecności jednego lub więcej alleli APOE .4, zmieniając parametry uprzedniej dystrybucji w ramach bayesowskiego obliczania narażenia (patrz sekcja Metody S5 w Dodatkowym dodatku) i dokonując dodatkowych modyfikacji w nasz model narażenia na glukozę ma uwzględniać status poposiłkowy, kiedy to zostało wskazane (patrz sekcja Metody S6 w Dodatku uzupełniającym).
Wyniki
Charakterystyki poziomu bazowego
Tabela 1
[więcej w: dermatoskop, dermatolog, ortopedia ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: dermatolog dermatoskop ortopedia