Dermatolog i ortopeda
Just another WordPress site

Poziomy glukozy i ryzyko otępienia AD 5

Posted in Uncategorized  by admin
April 18th, 2018

Charakterystyka wyjściowa uczestników badania. Wyjściową charakterystykę uczestników badania 2067 przedstawiono w Tabeli 1. Dostępne były 35 264 wartości dla poziomów głodzenia i losowych glukozy oraz 10 208 wartości dostępnych dla poziomów hemoglobiny glikowanej (całkowita hemoglobina glikowana lub hemoglobina A1c). ). W ciągu 5 lat poprzedzających wpisanie do badania mediana stężenia glukozy u uczestników bez cukrzycy wynosiła 101 mg na decylitr (zakres międzykwartylowy, od 96 do 108 [5,6 mmol na litr, odstęp międzykwartylowy od 5,3 do 6,0]), a mediana poziomu dla pacjentów z cukrzycą cukrzyca wynosiła 175 mg na decylitr (zakres międzykwartylowy, 153 do 198 [9,7 mmol na litr, odległość międzykwartylowa, 8,5 do 11,0]). Rozkłady poziomów glukozy w okresie badania podsumowano w Tabeli S4 i na Rys. S1 w Dodatku Uzupełniającym. Demencja, choroba Alzheimera i glikemia
Po medianie okresu obserwacji wynoszącej 6,8 roku otępienie rozwinęło się w 524 z 2067 uczestników (25,4%), w tym 450 z 1724 uczestników, którzy nie mieli cukrzycy po zakończeniu obserwacji (26,1%) i 74 343 uczestników z cukrzycą po zakończeniu obserwacji (21,6%). W sumie 403 uczestników (19,5%) miało prawdopodobną lub możliwą chorobę Alzheimera pod koniec obserwacji, 55 (2,7%) miało demencję z powodu choroby naczyniowej, a 66 (3,2%) miało demencję z innych przyczyn (tabela S5 w Dodatek dodatkowy).
Tabela 2. Tabela 2. Ryzyko wystąpienia demencji związanej ze średnim poziomem glukozy w ciągu poprzedzających 5 lat wśród uczestników bez cukrzycy i osób z cukrzycą. Rysunek 1. Ryc. 1. Ryzyko otępienia spowodowanego incydentem związanego ze średnim poziomem glukozy w ciągu poprzedzających 5 lat Zgodnie z obecnością lub brakiem cukrzycy. Łuk stały przedstawia szacunkowe współczynniki ryzyka dla ryzyka wystąpienia otępienia w poprzek średniego poziomu glukozy w odniesieniu do poziomu odniesienia 100 mg na decylitr dla uczestników bez cukrzycy (panel A) i 160 mg na decylitator dla uczestników z cukrzycą (Panel B). Linie przerywane przedstawiają punktowe przedziały ufności 95%. Aby przeliczyć wartości dla glukozy na milimole na litr, pomnóż przez 0,05551.
Powiązania między średnimi poziomami glukozy w poprzednich 5 latach a rozwojem demencji przedstawiono w Tabeli 2 i na ryc. 1. Wśród uczestników bez cukrzycy ryzyko otępienia wzrastało wraz ze wzrostem poziomu glukozy (P = 0,01 dla testu omnibus). Dla średniego poziomu glukozy wynoszącego 115 mg na decylitr (6,4 mmol na litr), w porównaniu ze 100 mg na decylitr (5,5 mmol na litr), skorygowany współczynnik ryzyka dla otępienia wynosił 1,18 (95% przedział ufności [CI], 1,04 do 1,33). Wśród osób z cukrzycą osoby z najwyższymi poziomami glukozy charakteryzowały się zwiększonym ryzykiem otępienia (P = 0,002)
[hasła pokrewne: dermatolog, ortopeda Wrocław, orteza stawu skokowego ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: dermatolog orteza stawu skokowego ortopeda Wrocław