Dermatolog i ortopeda
Just another WordPress site

Poziomy glukozy i ryzyko otępienia AD 6

Posted in Uncategorized  by admin
July 9th, 2018

Dla średniego poziomu glukozy wynoszącego 190 mg na decylitr (10,5 mmol na litr), w porównaniu z 160 mg na decylitr (8,9 mmol na litr), skorygowany współczynnik ryzyka dla otępienia wynosił 1,40 (95% CI, 1,12 do 1,76). Tabela 3. Tabela 3. Ryzyko otępienia na tle incydentów wśród osób bez cukrzycy i osób z cukrzycą, według wartości glukozy uśrednionych w ciągu poprzedzających 5 lat oraz w okresie od 5 do 8 lat wcześniej. Tabela 3 przedstawia wyniki analiz ryzyka demencji związane z poziomem glukozy uśrednionym w ciągu ostatnich 5 lat lub w okresie od 5 do 8 lat wcześniej. Średnie poziomy glukozy były silnie skorelowane w dwóch okresach czasu (r = 0,85). Uwzględnienie poziomów glukozy w obu okresach w modelach regresji prowadziło do nieco złagodzonych szacunków powiązań między ostatnim wzrostem poziomu glukozy a ryzykiem demencji.
Analizy wrażliwości
Nie było dowodów na modyfikację efektu w zależności od płci u uczestników bez cukrzycy (p = 0,86 w przypadku interakcji) lub u uczestników z cukrzycą (p = 0,72 w przypadku interakcji). Podobnie, nie było dowodów na modyfikację efektu w zależności od wieku przy włączeniu do badania wśród uczestników bez cukrzycy (P = 0,84). Jednakże pojawiła się sugestia możliwej modyfikacji działania w zależności od wieku przy włączeniu do badania wśród uczestników z cukrzycą, ale efekt nie był znaczący (P = 0,13). W przypadku osób z cukrzycą oszacowaliśmy współczynniki ryzyka dla osób rozpoczynających naukę w wieku 70-78 lat (ryc. S2 w dodatku uzupełniającym). Zwiększone ryzyko związane zarówno z wyższym, jak i niższym poziomem glukozy wydawało się szczególnie widoczne wśród uczestników, którzy byli starsi w momencie rozpoczęcia nauki.
Wśród osób bez cukrzycy żaden indywidualny uczestnik nie posiadał danych, które miały szczególnie znaczący wpływ na oszacowanie parametrów modelu (patrz sekcja Wyniki S1 i Rys. S3 w Dodatku Dodatkowym). Niektóre osoby z cukrzycą miały dane, które miały znaczący wpływ na szacunki parametrów modelu, a my przejrzeliśmy ich dokumentację medyczną. Powtórzyliśmy nasze podstawowe analizy po wyłączeniu danych od jednego uczestnika z akromegalią (ryc. S4 w dodatku uzupełniającym) i po wyłączeniu danych od tego uczestnika i dwóch innych uczestników, z których każdy miał nietypową historię naturalną cukrzycy typu 2 (ryc. Wykluczenie tych danych spowodowało niemal całkowite wyeliminowanie sugestii podwyższonego ryzyka przy najniższym poziomie glukozy.
Dodatkowe dostosowanie do genotypu APOE nie zmieniło naszych wyników (Tabela Szacunki punktowe były podobne, gdy stosowano 2-letnie okna ekspozycji na glukozę, a nie okna pięcioletnie, chociaż ryzyko otępienia było istotne tylko dla uczestników z cukrzycą, gdy używano 2-letniego okna ekspozycji na glukozę (Tabela S7 w Dodatku Dodatek)
[hasła pokrewne: kotwy do drzwi, polcortolon, orteza stawu skokowego ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: kotwy do drzwi orteza stawu skokowego polcortolon