Dermatolog i ortopeda
Just another WordPress site

Poziomy glukozy i ryzyko otępienia AD 7

Posted in Uncategorized  by admin
September 3rd, 2019

Wyniki były podobne, gdy ekspozycję oszacowano przy założeniu bardziej rozproszonego lub mniej rozproszonego wcześniejszego rozkładu glukozy i hemoglobiny A1c (tabela S8 w dodatku uzupełniającym). Wyniki były podobne, gdy uwzględniliśmy różnice między poziomem glukozy na czczo i przypadkowym poziomem glukozy (Tabela S9 w Dodatku uzupełniającym). Dyskusja
W tym prospektywnym, opartym na społeczności badaniu kohortowym stwierdziliśmy, że wyższy poziom glukozy wiązał się ze zwiększonym ryzykiem demencji w populacjach bez cukrzycy i bez niej. Wyniki były spójne w różnych analizach wrażliwości. Dane te sugerują, że wyższe poziomy glukozy mogą mieć szkodliwy wpływ na starzejący się mózg. Nasze odkrycia podkreślają potencjalne konsekwencje czasowych trendów w otyłości i cukrzycy5 oraz sugerują potrzebę interwencji, które obniżają poziom glukozy.
W większości badań, w których badano związek między metabolizmem glukozy a ryzykiem demencji, skoncentrowano się na samej cukrzycy i uzyskano niespójne wyniki.4 Inne badania mierzyły poziom hemoglobiny glikowanej 16-19 lub oceniały wyniki testów tolerancji glukozy.20-22 Wiele z tych badań wykazało związek między podwyższonym poziomem glikowanej hemoglobiny lub poposiłkowymi (ale nie na czczo) poziomami glukozy i wynikami związanymi z otępieniem, takimi jak zmiany w objętości hipokampa na obrazowanie neuroobrazowe lub tempo spadku zdolności poznawczych. Zgodnie z naszą wiedzą żadne wcześniejsze badanie nie oceniło poziomów glukozy jako zjawiska zmieniającego się w czasie. W większości wcześniejszych badań użyto kategorycznych zmiennych ekspozycji, takich jak obecność lub brak cukrzycy lub normalna lub upośledzona tolerancja glukozy.
W przeciwieństwie do tego, zastosowaliśmy hierarchiczny model bayesowski w celu opracowania zmieniającego się w czasie oszacowania poziomu glukozy (patrz sekcja Metody S2 w Dodatkowym dodatku). To podejście umożliwiło nam włączenie uzyskanych klinicznie pomiarów losowego i na czczo stężenia glukozy we krwi i glikowanej hemoglobiny w jednym złożonym oszacowaniu ekspozycji na glukozę. Obszerne dane z laboratorium klinicznego i długoterminowa obserwacja kohorty, w której były setki przypadków otępienia, dały nam możliwość oceny zagrożeń związanych z poziomami glukozy za pomocą modelu spline, który pozwolił nam ocenić ryzyko w całym spektrum obserwowanych poziomów glukozy. Stwierdziliśmy monotonicznie rosnący związek między poziomem glukozy a ryzykiem otępienia u osób bez cukrzycy, co sugeruje, że każdy przyrost poziomu glukozy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem demencji. Stwierdziliśmy taką samą zależność między glikemią a ryzykiem otępienia u osób z cukrzycą na wyższym końcu zakresu stężenia glukozy
[podobne: esculap marki, elmed warszawa, curiosin opinie ]

Tags: , ,

No Responses to “Poziomy glukozy i ryzyko otępienia AD 7”

  1. Alex Says:

    Ja słyszałam i czytałam ksiazke Po co ten Jod

  2. Chocolate Thunder Says:

    [..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: endermologia warszawa[...]

  3. Kornel Says:

    infekcji wirusem onkogennym jakim jest HPV

  4. Vortex Says:

    [..] Cytowany fragment: stomatolog zielona góra[...]

  5. Sugar Man Says:

    Mój mąż prawie pięć lat temu miał udar niedokrwienny połowiczny prawostronny.

  6. Weronika Says:

    [..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: dyskopatia[...]

  7. Tough Nut Says:

    czym grozi nieleczona niedoczynność tarczycy

Powiązane tematy z artykułem: curiosin opinie elmed warszawa esculap marki