Dermatolog i ortopeda
Just another WordPress site

Poziomy glukozy i ryzyko otępienia AD 8

Posted in Uncategorized  by admin
September 10th, 2018

Znaleźliśmy również odwrotną zależność między poziomem glukozy a ryzykiem otępienia u osób z cukrzycą, u których stwierdzono względnie niski poziom glukozy, chociaż wydaje się, że powiązanie to wynikało z poziomu glukozy u trzech uczestników z nietypowymi przebiegami cukrzycy typu 2. Nasze wyniki były spójne w wielu analizach wrażliwości, co zwiększyło nasze zaufanie do ich niezawodności. Wyższe poziomy glukozy mogą przyczyniać się do zwiększonego ryzyka otępienia poprzez kilka potencjalnych mechanizmów, w tym ostrą i przewlekłą hiperglikemię i oporność na insulinę23 oraz zwiększoną chorobę mikronaczyniową ośrodkowego układu nerwowego. 24-28 Chociaż rozwój demencji u osób z cukrzycą może prowadzić do pogorszenie samoopieki, które z kolei może prowadzić do zwiększenia poziomu glukozy, podobny związek między glikemią a otępieniem u osób bez cukrzycy sugeruje inny związek przyczynowy. W przyszłych badaniach należy wyjaśnić leżące u podstaw mechanizmy powiązania między podwyższonym poziomem glukozy a demencją.
Istnieje kilka przyczyn otępienia, w tym choroba Alzheimera, choroba naczyniowa, choroba Lewy ego i połączenie tych zaburzeń.29 Trudno jest niezawodnie rozróżnić te przyczyny, dlatego zdecydowaliśmy się skupić tę ocenę na ogólnej demencji.
Mocne strony tego badania obejmują prospektywny projekt społecznościowy, dużą próbę przy minimalnym zużyciu, dostęp do obszernego laboratorium klinicznego i dokumentacji medycznej, prospektywne stwierdzenie przypadków otępienia z szeroko stosowanymi kryteriami badawczymi i staranne analizy wrażliwości. Należy przyznać kilka ograniczeń. Nie można wykluczyć możliwości wprowadzenia w błąd czynników nieznamiennych lub nieznanych. Byliśmy ograniczeni do dostępnych klinicznych pomiarów laboratoryjnych otrzymywanych w nieregularnych odstępach czasu dla oszacowania poziomów glukozy. Pomiary stężenia glukozy i hemoglobiny glikowanej były liczne, przy czym średnio dostępnych było 17 pomiarów stężenia glukozy we krwi i 5 pomiarów hemoglobiny glikowanej na osobę. Zauważyliśmy duże różnice w glikemii między osobami z cukrzycą a osobami bez cukrzycy. Dokonaliśmy stratyfikacji naszych analiz w zależności od stanu cukrzycy, który został określony na podstawie tego, czy osoba otrzymywała leki na cukrzycę. Cukrzyca była prawie na pewno obecna przez kilka lat przed początkową receptą na takie leki, co oznacza, że niektóre z wyższych wartości glukozy obserwowane wśród osób, które zostały sklasyfikowane jako nie mające cukrzycy, prawdopodobnie odzwierciedlały cukrzycę, która nie była jeszcze leczona lekami związanymi z cukrzycą. Stwierdziliśmy, że zwiększone ryzyko było związane z wyższym poziomem glukozy nawet na najniższym końcu spektrum glukozy u osób, które nie otrzymały diagnozy cukrzycy, dla których zwiększone ryzyko nie było prawdopodobnie wynikiem niezdiagnozowanej cukrzycy Nasze wyniki mogą nie zostać uogólnione na inne grupy etniczne. Wiele z naszych współzmiennych uzyskano dzięki autoreferatowi.
Podsumowując, nasze dane dostarczyły dowodów na to, że wyższy poziom glukozy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otępienia.
[hasła pokrewne: co decyduje o stopniu zagrożenia życia poparzonego, bioptron tabela naświetlań, leczenie pod mikroskopem warszawa ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: bioptron tabela naświetlań co decyduje o stopniu zagrożenia życia poparzonego leczenie pod mikroskopem warszawa