Dermatolog i ortopeda
Just another WordPress site

Teratogenność spożycia wysokiej witaminy A. ad

Posted in Uncategorized  by admin
December 4th, 2018

Kobiety zostały zapytane: Czy w okresie trzech miesięcy przed zajściem w ciążę przyjmowałaś multiwitaminę. Kobiety, które powiedziały tak , proszone były o markę witaminy i ile razy była ona przyjmowana w każdym tygodniu. Każdej kobiecie zadano pytanie, czy brała suplementy witaminy A, witaminy C, witaminy E, odżywczych drożdży, kwasu foliowego, selenu, cynku, żelaza lub jakiejkolwiek innej substancji odżywczej w ciągu trzech miesięcy przed zajściem w ciążę. Następnie każda kobieta została poproszona o podobne informacje na temat stosowania multiwitamin i suplementów w ciągu pierwszych trzech miesięcy ciąży, w tym używanej marki, tygodnia ciąży, w którym zaczęła przyjmować witaminę, częstotliwość stosowania i wszelkie zmiany spożycie w tym okresie. Informacje na temat dawkowania witaminy A uzyskano z informacji w aktach dotyczących każdej marki multiwitaminy lub od podmiotu w przypadku suplementów witaminy A w monoterapii. Czas stosowania w czasie ciąży ustalono zgodnie z podaną datą ostatniej miesiączki. Niektóre dane na temat marki multiwitaminy, tygodniowego stosowania witamin zaczęły się, częstość przyjmowania lub dawka suplementów witaminowych nie była dostępna dla 201 kobiet. W przypadku tych kobiet zastąpiliśmy wartości mediany brakującymi wartościami. Na przykład, jeśli brakowało pierwszego tygodnia stosowania witamin, a marka była preparatem prenatalnym, wykorzystaliśmy medianę tygodnia rozpoczęcia dla wszystkich użytkowników prenatalnych witamin. Przeanalizowaliśmy również dane po wykluczeniu kobiet, dla których dokonaliśmy takich zmian.
Szacowaliśmy spożycie retinolu podczas każdego z 12 tygodni od ostatniej miesiączki dla wszystkich osób, które otrzymały informacje na temat suplementów witaminowych, diety i wyników ciąży. W przypadku większości analiz sklasyfikowano spożycie retinolu z żywności i suplementów zgodnie ze średnimi ilościami przyjętymi podczas czterech tygodni najwyższego spożycia w pierwszym trymestrze.
Kobiety pytano również o ich spożycie 50 różnych pokarmów, z tym pytaniem: Jak często, na dzień, na tydzień lub na miesiąc, jadłeś jedną porcję następujących pokarmów podczas pierwszych ośmiu tygodni ciąży. Porcje zostały zdefiniowane przez ankieterów dla każdego produktu spożywczego (na przykład, jeden kawałek sera lub pół grejpfruta).
Nasza analiza dotycząca żywności obejmowała jedynie żywność, która jest źródłem retinolu: mleko, ser, margaryna, masło, jaja, tłuczone ziemniaki (które często zawierają masło i mleko), kurczak, wątróbka drobiowa, wołowina, wątroba wołowa, przetworzone mięsa, pizza, ryby i zimne płatki śniadaniowe. Ponieważ kobiety zostały poproszone o nazwanie do trzech marek płatków śniadaniowych, które jedli najczęściej, obliczyliśmy średnią zawartość retinolu dla zbóż na podstawie zgłoszonych marek. Użyliśmy dziennego spożycia retinolu z każdego z powyższych pokarmów, aby oszacować całkowite dzienne spożycie retinolu z diety.
W przypadku 106 kobiet brakowało informacji na temat niektórych, ale mniej niż połowy, pokarmów zawierających retinol. W przypadku tych pokarmów wyznaczyliśmy wartości dla przyjmowania retinolu, stosując średnie dzienne pobranie dla wszystkich kobiet uczestniczących w badaniu. Wykluczyliśmy z naszej analizy 6 kobiet, którym brakowało informacji na temat połowy lub więcej pokarmów zawierających retinol, oraz kobietę, u której brakowało informacji na temat suplementów witaminowych; te dodatkowe wykluczenia pozostawiły 22 748 kobiet, dla których ukończyliśmy wywiady i użyteczne dane na temat spożycia retinolu zarówno z żywności, jak i suplementów witaminowych.
Wynik ciąży
Informacje na temat wyniku ciąży uzyskano z kwestionariusza przesłanego do położnika w okolicach spodziewanego czasu porodu
[podobne: przegladarka skierowan na leczenie uzdrowiskowe, badania w kierunku celiakii, cukrzyca typu lada ]

Tags: , ,

Leave a Reply

Powiązane tematy z artykułem: badania w kierunku celiakii cukrzyca typu lada przegladarka skierowan na leczenie uzdrowiskowe

Teratogenność spożycia wysokiej witaminy A. ad

Posted in Uncategorized  by admin
December 4th, 2018

Kobiety zostały zapytane: Czy w okresie trzech miesięcy przed zajściem w ciążę przyjmowałaś multiwitaminę. Kobiety, które powiedziały tak , proszone były o markę witaminy i ile razy była ona przyjmowana w każdym tygodniu. Każdej kobiecie zadano pytanie, czy brała suplementy witaminy A, witaminy C, witaminy E, odżywczych drożdży, kwasu foliowego, selenu, cynku, żelaza lub jakiejkolwiek innej substancji odżywczej w ciągu trzech miesięcy przed zajściem w ciążę. Następnie każda kobieta została poproszona o podobne informacje na temat stosowania multiwitamin i suplementów w ciągu pierwszych trzech miesięcy ciąży, w tym używanej marki, tygodnia ciąży, w którym zaczęła przyjmować witaminę, częstotliwość stosowania i wszelkie zmiany spożycie w tym okresie. Informacje na temat dawkowania witaminy A uzyskano z informacji w aktach dotyczących każdej marki multiwitaminy lub od podmiotu w przypadku suplementów witaminy A w monoterapii. Czas stosowania w czasie ciąży ustalono zgodnie z podaną datą ostatniej miesiączki. Niektóre dane na temat marki multiwitaminy, tygodniowego stosowania witamin zaczęły się, częstość przyjmowania lub dawka suplementów witaminowych nie była dostępna dla 201 kobiet. W przypadku tych kobiet zastąpiliśmy wartości mediany brakującymi wartościami. Na przykład, jeśli brakowało pierwszego tygodnia stosowania witamin, a marka była preparatem prenatalnym, wykorzystaliśmy medianę tygodnia rozpoczęcia dla wszystkich użytkowników prenatalnych witamin. Przeanalizowaliśmy również dane po wykluczeniu kobiet, dla których dokonaliśmy takich zmian.
Szacowaliśmy spożycie retinolu podczas każdego z 12 tygodni od ostatniej miesiączki dla wszystkich osób, które otrzymały informacje na temat suplementów witaminowych, diety i wyników ciąży. W przypadku większości analiz sklasyfikowano spożycie retinolu z żywności i suplementów zgodnie ze średnimi ilościami przyjętymi podczas czterech tygodni najwyższego spożycia w pierwszym trymestrze.
Kobiety pytano również o ich spożycie 50 różnych pokarmów, z tym pytaniem: Jak często, na dzień, na tydzień lub na miesiąc, jadłeś jedną porcję następujących pokarmów podczas pierwszych ośmiu tygodni ciąży. Porcje zostały zdefiniowane przez ankieterów dla każdego produktu spożywczego (na przykład, jeden kawałek sera lub pół grejpfruta).
Nasza analiza dotycząca żywności obejmowała jedynie żywność, która jest źródłem retinolu: mleko, ser, margaryna, masło, jaja, tłuczone ziemniaki (które często zawierają masło i mleko), kurczak, wątróbka drobiowa, wołowina, wątroba wołowa, przetworzone mięsa, pizza, ryby i zimne płatki śniadaniowe. Ponieważ kobiety zostały poproszone o nazwanie do trzech marek płatków śniadaniowych, które jedli najczęściej, obliczyliśmy średnią zawartość retinolu dla zbóż na podstawie zgłoszonych marek. Użyliśmy dziennego spożycia retinolu z każdego z powyższych pokarmów, aby oszacować całkowite dzienne spożycie retinolu z diety.
W przypadku 106 kobiet brakowało informacji na temat niektórych, ale mniej niż połowy, pokarmów zawierających retinol. W przypadku tych pokarmów wyznaczyliśmy wartości dla przyjmowania retinolu, stosując średnie dzienne pobranie dla wszystkich kobiet uczestniczących w badaniu. Wykluczyliśmy z naszej analizy 6 kobiet, którym brakowało informacji na temat połowy lub więcej pokarmów zawierających retinol, oraz kobietę, u której brakowało informacji na temat suplementów witaminowych; te dodatkowe wykluczenia pozostawiły 22 748 kobiet, dla których ukończyliśmy wywiady i użyteczne dane na temat spożycia retinolu zarówno z żywności, jak i suplementów witaminowych.
Wynik ciąży
Informacje na temat wyniku ciąży uzyskano z kwestionariusza przesłanego do położnika w okolicach spodziewanego czasu porodu
[przypisy: przetoka pęcherzowo jelitowa, wątroba muszkatołowa, kliniki stomatologiczne w warszawie ]

Tags: , ,

Leave a Reply

Powiązane tematy z artykułem: kliniki stomatologiczne w warszawie przetoka pęcherzowo jelitowa wątroba muszkatołowa